Home » Algemeen » Leren haken: Tutorial 5 Babymuts haken

Leren haken: Tutorial 5 Babymuts haken

Patroon babymuts haken

Om alvast in de babystemming te komen heb ik een nieuw patroon voor een babymuts haken gemaakt. Dit haakpatroon voor een babymuts haken is speciaal voor de allerkleinste pasgeboren baby’s. Hieronder zien jullie het haakpatroon en ik zal het verder toelichten.

Leren haken Babymuts haken - Dimfies

 

Materiaal: Zachte babywol van Merino bijvoorbeeld en haaknaald 6.

Je begint met het haken van 12 stokjes in een magic ring. Trek deze ring goed aan dat het gaatje sluit. Vervolgens meerder je steken door twee stokjes te haken in elk stokje van de voorgaande toer. Als derde toer meerder je steken om en om zodat je totaal 36 stokjes hebt gehaakt. Vervolgens meerder je een stokje in elk 9e stokje van de voorgaande toer. Je hebt nu totaal 40 stokje gehaakt. Haak nu nog 4 toeren van 40 stokjes. Daarna kan je zelf beslissen hoe je de muts verder afmaakt. Ik heb voor de boordsteek gekozen van 3 toeren. Deze boordsteek staat niet op het patroon getekend, omdat je deze op twee manieren kan uitvoeren.

Babymuts haken - Dimfies

Optie 1: Haak een touwtje van 9 losse en haak in deze losse 8 vaste. Na de 8e vaste haak je een halve vast in de muts. Vervolgens haak je weer 8 vaste terug omhoog, keer om, en weer 8 vaste terug naar de muts. Zo haak je helemaal rond tot je de boord af hebt gehaakt. Vaak is het voor een strakker effect van de boord beter om de halve vaste aan de muts zelf soms een steekje over te slaan.

Optie 2: Haak nog een toer stokjes rond (toer 9) en haak de volgende toer stokjes ‘om de vorige stokjes heen’. Je steekt de haaknaald dus niet zoals normaal boven in het vorige stokje maar haalt de haaknaald om het stokje heen. Dit doe je om en om. Je haakt dus afwisselend een normaal stokje en een boordsteek-stokje.

Hieronder zie je het resultaat van babymuts.

Babymuts haken - Dimfies

 

 

Hopelijk kunnen jullie nu ook een mooie babymuts haken. Lukt het niet, laat het me weten dan help ik je verder op weg.

Fijn weekend allemaal!

Dymphie

 

Tags :

7 Comments

 1. Hai Dymphie,

  Wat een superleuk mutsje!! Ik verwacht een jongetje en er zijn zoveel schattige meisjes mutsjes, maar zo weinig leuke jongens mutsjes. Dit is pas mijn 2e haakprojectje dus ik ben een enorme newbie. De stokjes waren al nieuw voor me.
  Ik viel vooral op het leuke boordje en daar blijf ik steken. De twee opties die je beschrijft, geven die allebei hetzelfde effect? Ik vind dat effect met de gaatjes op je foto juist heel leuk en wil niet zo’n gewoon ribbelboordje.
  De optie met de stokjes lukte me wel, ik vroeg me alleen af hoe ik de tweede toer op de andere maak. Waar komt de tweede rij boord stokjes ten opzichte vd 1e rij? En die 3 toeren gelden voor elke optie?

  Ik hoop dat je mijn vragen begrijpt en ben benieuwd naar je antwoord.

  Gr Marije

  • Hoi Marije,

   Dankje voor de complimenten!
   Met twee jongens in huis kom je bij mij wel wat vaker dingen tegen die op de kleine mannen gericht zijn 😉
   Het boordje van optie 2 zie je op de foto. Optie 1 lijkt erop maar is inderdaad meer een (gesloten) ribbelrandje. Wel makkelijker om uit te leggen trouwens.
   De optie 2, steek je de tweede toer niet de haaknaald in de lussen van de vorige toe (wat je normaal zou doen), maar je steekt de haaknaald onder het (verticale) stokje door. Voor deze optie gelden de 3 toeren. Optie 1 haak je gewoon door totdat je rond bent. Ik ga proberen een instructie te maken van de optie 2 die je dan op mijn blog kan vinden, want ik merk dat het best wel lastig is om uit te leggen zonder beeld. 🙂

   Hopelijk kom je hiermee als iets verder?

   Groeten Dymphie

   • Ja dank je wel! Ik heb hem uiteindelijk bij 1 toer afgemaakt. Dus een toer stokjes en een toer om en om boord stokje en gewoon. Ziet er voor deze probeerversie goed uit, maar ik leer graag voor de echte versie van wol jouw mooie boordje. Ik wacht het af 🙂

    Ik was benieuwd nog hoe je dat gekleurde randje maakte, maar ik vond op Internet een instructie daarvoor dus dat is gelukt. Filmpjes of foto’s zijn inderdaad heel fijn. Jouw site is al heel behulpzaam. Zo is leren haken echt goed te doen.
    Gr Marije

 2. Marjorie van den Wittenboer

  Ik krijg een achter klein zoon en wil voor hem een mutsje en een broekje haaken voor de baby born foto en vind je mutsje mooi heb je soms ook een broekje?? En zou je de patroontjes op mijn laptop willen plaatsen zou je erg dankbaar voor zijn groetjes van Marjorie

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll To Top