Home » Algemeen » Boordsteek haken

Boordsteek haken

Haakpatroon Een boord haken aan een muts

Regelmatig krijg ik de vraag hoe je een boordsteek haken kan aan een muts of trui bijvoorbeeld. Er zijn twee opties om een boord te haken aan een haakwerkje. Allebei de mogelijkheden zal ik jullie uitleggen.

Boordsteek  haken met vasten:

Als eerste gaan we de boordsteek haken met vaste steken. Dit is een boordsteek waarbij de boord ‘gesloten’ is en je haakt dus eigenlijk een ribbelrandje.

Boord haken - Dimfies

Je begint met het haken van lossen. Met de lengte van de ketting van lossen bepaal je de breedte van de boord uiteindelijk. Denk hierbij aan een extra keerlossen. Vervolgens haak je vaste steken in de ketting van lossen ‘terug naar richting het haakwerk’.

Tutorial boordsteek - Dimfies Tutorial boordsteek - Dimfies Boord haken - Dimfies

Als je bij het haakwerk aangekomen bent eindig je met een halve vaste en maak er nog een in de volgende steek daarnaast. (Dit zorgt ervoor dat uiteindelijk de boord niet te wijd gaat worden.) Nu haak je weer met vaste steken ‘naar boven’ en steek hierbij de naald alleen in de voorste lus. Je sluit af met een keerlossen. Als je weer terug gaat haken steek je de haaknaald ook weer alleen in de voorste lus. Herhaal dit tot je helemaal klaar bent met de boord.

Boord haken - Dimfies Boord haken - Dimfies Boord haken - Dimfies

 Boordsteek met stokjes:

Deze boordsteek haak je met stokjes die door elkaar heen worden gehaakt. Ze komen eigenlijk bovenop elkaar te liggen en de boord is hierdoor een beetje meer ‘open’ als je het uitrekt.

Boordsteek haken - Dimfies

Als je bijvoorbeeld een haakwerk hebt gehaakt met vaste steken, haak je nu eerst een toer met stokjes. Begin daarbij met 2 lossen als eerste stokje. Bij de volgende toer stokjes gaan we de stokjes om elkaar heen haken. Dat gaat als volgt:

-Sla de draad om de haaknaald (3e foto hieronder).
-Steek de haaknaald onder het stokje door (4e foto hieronder).
-Sla de draad om de haaknaald (5e foto).
-Haal de draad onder het stokje door (6e foto).
-Haal de draad door de eerste twee lussen (7e foto).
-Haal de draad door de laatst twee lussen op de haaknaald en je bent klaar.

Herhaal dit totdat de boord helemaal af is. Bij een muts haak je de boordsteek rond en haak je dus de stokjes allemaal dezelfde kant op. Hierdoor kan je de boord zo lang maken als je wil. Bij een trui daarentegen haak je misschien bij een voor- of achterpand ‘heen en neer’, waardoor je na twee toeren klaar bent. Ander krijg je er een rand in te zien.

Boord haken - Dimfies Boord haken - Dimfies Boord haken - Dimfies Boord haken - Dimfies Boord haken - Dimfies Boord haken - Dimfies Boord haken - Dimfies Boord haken - Dimfies Boordsteek haken - Dimfies

Hopelijk is de boordsteek wat duidelijker geworden door deze tutorial boordsteek haken met foto’s.

Succes met boordjes haken!

Dymphie

 

Tags :

3 Comments

  1. Marleen Schavemaker.

    Ik zou het ook fijn vinden als er een filmpje bij is, dan vind ik het duidelijker.
    Ik moet het altijd zien gebeuren, daar leer ik meer van, dan kan ik het stil zetten als het te snel gaat.

  2. Janneke Sierksma

    Dank je wel voor de duidelijke uitleg! Ik heb er veel aan gehad en een mooi boordje (met vasten) onder aan de muts voor mijn zoon kunnen haken.

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll To Top