Home » Algemeen » Lampenkap haken

Lampenkap haken

Kleine make over door lampenkap haken

In een nieuw huis met andere kleuren past ons klassieke lampenkapje niet meer. Tijd voor een kleine make over dus. Met een nieuwe lampenkamp haken kan dat origineel en naar jouw eigen stijl. Hieronder leg ik je uit hoe je zo’n lampenkap haakt.Lampenkap haken - Dimfies

Er was eens een oude lampenkap.. Als je begint met haken vergeet even steekverhoudingen, proeflapjes en opmeten, alles gaat via uitproberen 🙂 En heel eerlijk: een gestreepte lampenkap is niet de beste, want de strepen schijnen door als je de lamp aan doet. Ik heb met stof een voering erin gemaakt zelfs.

Lampenkap - dimfies

Puff stitch haken:

Een puff stitch haak je door de draad meerdere keren door de steek de halen en om de haaknaald te slaan. Ik deed het 3x. Vervolgens trek je de draad door alle lussen op je haaknaald.

Lampenkap puff stitch - Dimfies Haakpatroon lampenkap haken - Dimfies Lampenkap make over - Dimfies

Lampenkap haken:

  1. Haak zoveel lossen dat je een strakke cirkel kan maken om het bovenste, smalle gedeelte van de lampenkap. Heb je een lampenkap die boven en onder even breed is, haak je losse ketting dan net iets ‘te kort’. Later rekt het namelijk best wel uit met deze schuine ‘puff stitch’. Ik heb tijdens mijn lampenkap haken het een paar keer uitgehaald, omdat het toch te groot werd allemaal.
  2. Haak vervolgens in elke losse een vaste. We haken eerst een rand vast voor een mooie afwerking en dit maakt het resultaat strakker. Sluit de toer met een halve vaste.
  3. Daarna begin je met de ‘puff stitch’ te haken afgewisseld met een losse. Om en om in elke vaste een. Maar hoe wordt de puff stitch schuin? Dit doen we aan het begin van een toer. Je start met 2 lossen je steek de naald in tweede vaste, dus niet de eerste. Hierdoor wordt de gehele toer schuin. Je sluit de toer met een halve vaste.
  4. Vervolgens kan je de toeren af laten wisselen in de schuine richting. Dat betekent dat je elke toer de andere kant op moet haken. Je start de tweede toer weer met 2 losse en haakt in elke losse (de opening tussen de puff stitches) een puff stitch. Je slaat ook hierbij de eerste weer over.
  5. Herhaal deze twee toeren net zolang tot je lampenkap groot genoeg is en haak op het einde nog twee toeren vasten om de bovenkant mooi strak aan te sluiten. Het haakwerk valt hierdoor mooi over de rand van de lampenkap.

Wat misschien opvalt is dat we niet meerderen of minderen gedurende de toeren haken. Het haakwerk rekt namelijk voldoende mee.

Mintgroene lampenkap haken - dimfies

Ik ben benieuwd naar je eindresultaat. Haakse!

Dymphie

 

 

 

Tags :

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll To Top