Home » Algemeen » Leren haken: Tutorial 6 Afrikaanse bloem haken

Leren haken: Tutorial 6 Afrikaanse bloem haken

Patroon Afrikaanse bloem haken

Steeds vaker wil ik de Afrikaanse bloem haken en daarom heb ik deze keer voor jullie dit nieuwe haakpatroon van deze Afrikaanse bloem gemaakt. Met een Afrikaanse bloem kan je veel leuke grote projecten haken, net zoals met granny squares. Je kan deze zeshoeken dus ook allemaal aan elkaar haken en iets groots maken. Tassen, dekens, sjaals alles is mogelijk.

Hieronder zien jullie het haakpatroon voor een Afrikaanse bloem en ik zal het verder toelichten.

Leren haken: Afrikaanse bloem - Dimfies

Je haakt de Afrikaanse bloem net als een granny square met verschillende kleuren per toer, zodat de bloem ook echt zichtbaar is. Je begint met het haken van 5 losse en sluit dit tot een ring. In deze ring haak je zes keer ‘twee stokjes en een losse’ en sluit het weer met een halve vaste. Wissel nu van kleuren haak in de losse steken van de vorige toer zes keer: ‘twee stokjes, een losse, twee stokjes’. Toer 3 haak je in dezelfde kleur en hierbij haak je zeven stokjes in de losse van de vorige toer. Je ziet nu al dat je de bloemblaadjes haakt. De 4e toer haak je met een andere kleur, want hiermee krijgen de bloem blaadjes een duidelijke vorm. Hecht een nieuwe kleur aan en haak in elk stokjes een vaste steek. Tussen de stokjes van de vorige toer haak je een stokje, wat je insteekt bij toer 2 eigenlijk. Dat is de ‘ lange steek’ tussen de bloem blaadjes in het donkerblauw op de foto. Als laatste hecht je nog een nieuwe kleur aan en haak je weer allemaal stokjes in de vaste. In het midden van de bloem blaadjes haak je ‘een stokje, een losse, een stokje’. Zo krijgt de zeshoek zijn vorm weer. Sluit de toer ook weer met een halve vaste. In principe is de Afrikaanse bloem nu klaar. Echter heb ik nog een extra toer van stokjes erbij gehaakt. Ik wil deze bloemen namelijk als onderzetters gebruiken en dan is het net wat groter. Zie hier mijn resultaat…

Leren haken: Afrikaanse bloem - Dimfies

Als je van plan bent om een groter project te haken kan je dus alles aan elkaar haken met vaste langs de rechte lijnen van de zeshoeken. Dit kan je in een contrasterende kleur doen zodat het motief en de zeshoek mooi zichtbaar blijft.

Leren haken: Afrikaanse bloem - Dimfies

 

Ik ben benieuwd wat jullie met de Afrikaanse bloemen maken. Ik vind het een leuke afwisseling op de granny square in ieder geval.

Fijne zondag allemaal!

Dymphie

Tags :

1 Comments

    Plaats een reactie

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll To Top