Home » Algemeen » Leren haken: Tutorial 1

Leren haken: Tutorial 1

Leren haken: De eerste haaksteken.

Zelf heb ik ook moeten leren haken! Je kan er zoveel leuke dingen mee maken en daarom wil ik je graag de basis van het haken leren. Stap voor stap neem ik je mee in het beginnen met haken. Allereerst laat ik zien hoe je moet beginnen om een ketting van losse steken te haken. Vervolgens gaan we vasten haken, stokjes en dubbele stokjes haken. Als je deze haaksteken onder de knie hebt en flink hebt oefent dan kan je beginnen met een klein haakwerk te haken.

Ketting van losse haken:

– Sla de draad om de haaknaald en haal de draad door de lus. Je hebt nu een losse gehaakt. Hoe langer de ketting van losse, hoe breder je haakwerk wordt.

IMG_5163 kopie IMG_5161 kopie IMG_5162 kopie

Vaste haken:

– Als je een ketting van losse hebt gehaakt, ga je eigenlijk ‘ het hoekje om’ en steek de haaknaald in de vorige losse. Soms sla je nog een losse over. Steek de haaknaald dus in de losse en sla de draad om de haaknaald, je ziet nu 3 lusjes op je haaknaald. Vervolgens haal je de draad door de eerste lus en heb je nog twee lusjes. Sla de draad nogmaals om en haal de draad door de laatste 2 lusjes. Je hebt nu een vaste gehaakt. Als je dit blijft herhalen, heen en weer haakt, ontstaat er een soort lapje.

IMG_5137 kopie IMG_5138 kopie IMG_5139 kopie

IMG_5140 kopie IMG_5141 kopie IMG_5142 kopie

Stokjes haken:

– Haak een ketting van losse en nu ga je weer het ‘ hoekje om’. Sla nu eerst de draad om de haaknaald en steek vervolgens de haaknaald in de eerste losse. Je hebt nu 3 lusjes om je haaknaald. Haal de draad door de eerste 2 lusjes. Sla nu nogmaals de draad om en haal deze door de laatste 2 lusjes. Je hebt nu een stokje gehaakt. Een stokje is een wat ‘hogere steek’ dan een vaste bijvoorbeeld.

IMG_5137 kopie IMG_5147 kopie IMG_5149 kopie

IMG_5150 kopie IMG_5152 kopie IMG_5154 kopie

Dubbele stokjes haken:

– Begin met een ketting van losse en ga het ‘hoekje om’. Sla de draad nu tweemaal om de haaknaald en steek in de eerste losse. Je hebt nu totaal 4 lusjes op je haaknaald staan. Sla de draad nogmaals om en haal de draad door de eerste twee lusjes op de haaknaald. Je hebt nu nog 3 lusjes op je haaknaald staan. Sla de draad weer om en haal deze nu door de volgende twee lusjes op de haaknaald. Je hebt nu nog 2 lusjes op je haaknaald. Sla de draad nog een laatste keer om en haal deze door de laatste 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu een dubbel stokje gehaakt. Een dubbel stokje haken is nog iets hoger dan een gewoon stokje haken.

IMG_5137 kopie IMG_5156 kopie IMG_5157 kopie

IMG_5158 kopie IMG_5159 kopie IMG_5160 kopie

Ik hoop dat je nu lekker kunt gaan oefenen met het haken. Een echte aanrader is om eerst alle steken goed te oefenen en proeflapjes te haken, zodat je daarna echt een patroontje zou kunnen volgen.
Mocht er iets niet duidelijk zijn, neem dan contact met me op, want ik help je graag op weg!

Dymphie

 

 

 

Tags :

5 Comments

  1. Supermooi met de foto’s!

  2. Het is mooi en duidelijk.

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll To Top