Home » Algemeen » Muts haakpatroon

Muts haakpatroon

Sjaal en muts haakpatroon voor de winter

Zoek je ook een sjaal of muts haakpatroon? Ik ga weer een muts haken met een sjaal, maar dan voor zoonlief. Vandaag heb ik nieuwe kleurtjes garen uitgezocht en de kleuren passen mooi bij zijn nieuwe winterjas. Wil je ook een muts of sjaal haken? Lees dan hieronder mijn simpele beginners sjaal en muts haakpatroon!

Muts haakpatroon - Dimfies

 

Muts haakpatroon - Dimfies        Muts haakpatroon - Dimfies

 

Muts haken:

Als je voor het eerst een muts wil haken zorg er dan wel voor dat je de vaste steek of stokjes al kunt haken. Dit zijn namelijk de makkelijke steken die snel een mooi resultaat geven en ook prima te meerdere en minderen zijn in het begin. Ik ga nu uit van stokjes. Je begint met de magic loop of een ketting van losse (ongeveer 6 losse ga ik vanuit) die je tot een ring vastzet met een halve vaste steek. Vervolgens haak je 12 stokjes in deze ring (12). De tweede toer haak je 2 stokjes en 1 stokje om en om (totaal 18 stokjes). De derde toer haak je 2 stokjes in elke 3e steek (24). Dan 2 stokjes in elke 4e steek (30).  En bij de vijfde toer 2 stokjes in elke 5e steek (36). Je kan dit patroon nog even doorzetten als de muts nog groter moet worden, maar dit is geheel afhankelijk van de dikte van het garen en naald waarmee je haakt. Als de muts tot boven de oren past, dan haak je in hetzelfde aantal steken de muts verder af. Het is mooi om de laatste toer met alleen vaste steken te haken, want dit geeft ook een iets strakker effect.

Sjaal haken:

Als je voor het eerst een sjaal wil haken zijn stokjes haken ook het beste vind ik. Dit geeft direct een soepel effect aan de sjaal! Haak een ketting van losse wat de vervolgens de breedte van de sjaal zal gaan worden en haak er hierbij 2 extra als keer losse en als eerste stokje van de volgende toer. Vervolgens begint de toer dus met 2 losse als eerste stokje haak je elke toer verder af met alleen stokjes. Wel goed blijven tellen dat elke toer evenveel stokjes haakt, anders wordt de sjaals scheef. Als je door beide lussen van de vorige toer haakt, dan krijg je een egaal effect. Als je alleen in het achterste lusje een stokje haakt, dan krijg je ribbels.

Hopelijk lukt het jullie om een warme sjaal of muts te haken en ik ben benieuwd naar jullie exemplaren!

 

Dymphie

Tags :

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll To Top