Home » Algemeen » Uiltjes haken

Uiltjes haken

Uiltjes haken als Maxi Cosi spanner

Ik zit natuurlijk helemaal in de babysfeer en wilde graag zelf een Maxi Cosi speeltje maken voor onze zoon. Toevallig wilde ik kleine uiltjes haken en kwam op het idee om daarvan zo’n spanner te maken. Ik heb de uiltjes voorzien van een stoffen achterkantje, een vulling en een belletje erin als rammelaar. De uiltjes haken is helemaal niet zo moeilijk en ik zal er een haakpatroon van geven verderop. Ik heb de kleuren grijs en afwisselend rood-wit-blauw gebruikt van dun katoengaren.

Uiltjes haken - Dimfies

 

Uiltjes haken - Dimfies     Uiltjes haken - Dimfies

Uiltjes haken doe je zo:

Je begint met een magic ring, twee losse of een cirkeltje van 4 losse en halve vaste om te sluiten. Ik zelf haak vaak twee losse en haak in de eerste losse dan de benodigde steken. De eerste toer bevat 12 stokjes en de tweede toer meerder je door tussen alle stokjes 2 stokjes te haken met een andere kleur. Voor toer 3 neem je weer een nieuwe kleur (grijs bij mij) en haak je weer tussen elk vorig stokje, 1 stokje. Bij de 4e toer ga je de ‘ hoekjes’ of wel oortjes van de uil vormen. Je haakt eerst een halve cirkel rond en meerder ongeveer om de 5 steken. Halverwege de cirkel begint het hoekje: 2 stokjes in een steek, 1 dubbel stokje, een losse, 1 dubbel stokje in de volgende steek, en weer 2 stokjes in de volgende steek. Nu haak je 4 stokjes in de volgende 4 steken haak je nog zo’n hoekje. Daarna haak je de cirkel verder af met stokjes en sluit de cirkel met een halve vaste.  De laatste grijze toer heb ik met vaste gehaakt, behalve de hoekjes. Zodra je aangekomen bent bij de hoekjes haak je in de vorige losse: 2 stokjes, 1 losse, 2 dubbele stokjes. Tussen de twee hoekjes haak je ook even met stokjes verder en na het tweede hoekje haak je weer met vaste steken totdat de cirkel rond is. De laatste toer heb ik met een andere kleur gehaakt (rood, wit of blauw) en ook met vaste. De hoekjes zijn weer anders, namelijk: in de vorige losse haak je: 3 stokjes.

Voor de oogjes heb ik cirkels gehaakt van: 2 losse, in de eerste losse haak je 6 vaste en daarin 12 vaste. De oogjes zijn bevestigd met zwart garen wat het oogje ook afmaakt. De vleugels heb ik zo gehaakt: 2 losse, in de eerste losse haak je 3 vaste en dan op de hoek een stokje en weer 3 vaste en op de andere hoek ook een stokje. Deze toer herhaal je nogmaals en op de hoekjes haak je in het vorige stokje: een vaste, een stokje, een vaste.

Uiltjes haken - Dimfies

 

Ik ben heel benieuwd naar jullie exemplaren als je het haakpatroon gaat uitproberen.

Dymphie

 

 

Tags :

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll To Top