Home » Algemeen » Woonplaid breien van lontwol

Woonplaid breien van lontwol

Woonplaid breien met je handen

Wekenlang keek ik naar dikke lontwol of chunky merino garen om zo’n grote woonplaid te kunnen breien of haken. Als plaid op de grond, deken op bed of knus op de bank. Ik zag het al voor me. Dit jaar kon de kerstman blijkbaar mijn gedachte lezen, want daar was zomaar ineens mijn bio lontwol! Ongeveer 3 kilo lontwol in antraciet grijs, met een klein tintje beige-bruin. Happy me!

In dit blog leg ik jou uit hoe je die zelf maakt.

Woonplaid lontwol - Dimfies

Ik heb ervoor gekozen om het met de hand te breien en zal uitleggen hoe dit werkt in een breipatroon. Allereerst haal je het een beetje uit elkaar of uit de knoop. Oprollen als bol werkt niet zo heel goed dus ik heb het op grond gedaan allemaal. Dan kan je steeds het stuk dat je gaat gebruiken een beetje ‘aaien’ zodat het mooi glad is. Zet 20 steken op en dat doe je alsof je lossen haakt, 20 keer. (Je kan ook 20 steken maken zoals je een breiwerk opzet.)

Vanaf de tweede toer haal je steeds met je hand het lontwol door de losse of steek van de vorige toer als een lus. Trek het steeds zachtjes en gelijkmatig aan steeds. Op het einde van een toer, bij het keren doe je dit dus twee keer in de laatste steek. Een is dan de laatste van de toer en de ander weer de eerste steek van de nieuwe toer.

Lontwol breien- Dimfies      Lontwol breien- Dimfies

Lontwol breien- Dimfies      Lontwol breien- Dimfies   

Na een paar toeren begin je al te zien hoe je woonplaid breien van lontwol ongeveer wordt en kan je de grootte ook wat beter  inschatten. Met 3kg lontwol en als je 20 steken opzet, dan wordt het een woondeken van ongeveer 1.00 x 1.20/1.50m.  Het ligt er ook aan of je het strak breit of haakt uiteraard.

Woonplaid lontwol - Dimfies

Als je tussendoor een nieuw stuk moet aanhechten, omdat de lontwol soms uit meerdere gedeeltes bestaat, neem dan een van de uiteinden en die maak je een beetje open alsof je die in tweeën verdeeld of een ‘waaier’ ervan maakt. Het andere uiteinde van de nieuwe draad leg je hiertussen en dan ‘aai’ je de lontwol weer glad om door te breien. Je ziet hier vervolgens niks meer van als je verder gaat met de woonplaid.

Wanneer je bijna bij het einde van je lontwol bent, dus dat je zo’n 2 keer de breedte van je deken over hebt aan lontwol, kan je gaan afhechten. Het afhechten van de laatste toer doe je zo: Je haalt de draad als lus door de steek van de vorige toer en bij alle volgende steken leg je twee lussen op elkaar (in de richting van waarop je gaat met breien) waarna je de draad door beide lussen tegelijk trekt als lus. Zo ga je steeds door naar de volgende steek tot je klaar bent. Het laatste stukje draad kan je wegstoppen tussen de andere steken.

Lontwol breien - Dimfies

Zelf vind ik de ‘v’ steek erg mooi en het is makkelijk om te breien met je handen. Je kan het op een tafel of op de grond doen, want het je hebt wel genoeg ruimte nodig voor de hele woonplaid en al het garen.

Dit is mijn woondeken geworden:

Woondeken breien - Dimfies

Superwarm en zacht!

Woonplaid breien - Dimfies

Veel plezier ermee!

Dymphie

 

Tags :

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll To Top